Hajhullás

 
hajgyogyaszat-orising

 

Naponta 50-150 szál hajunk elvesztése megengedett. A hajhullás ,mint betegség több féle kéképen is jelentkezhet, különböző típusai léteznek, amelyeket kiváltó okuktól, intenzitásuktól, méretük és formájuktól függően sorolunk kategóriákba. A legáltalánosabb hajhullás napi kb.80 hajszál elvesztésével jelentkezik, fizikai vagy testi tünetek nélkül, és nem vezet a teljes hajkorona ritkulásához.

Okai sokfélék lehetnek, pl.kisebb családi problémák, munkahelyi stresszhelyzetek, elhanyagolt étkezés, legyengült immunrendszer,1-2 hétig tartó lázas állapot, gyógyszerek mellékhatása, hirtelen diéta, aktív állapotú gyomor vagy bélfekély, átmeneti nőgyógyászati problémák, rossz fog, stb. Az ilyen okokból eredő hajhullás nem tömeges hajvesztést jelent,és nem alakulnak ki ritkult vagy nett(kopasz) foltok,bár néhány az előbb felsorolt okok közül előidézhet foltos hajvesztést(alopecia areata) is, ha krónikussá vagy súlyossá válik.Pl. az egyénre erősen ható munkahelyi stressz,a fejbőrön megjelenő 10-20 forintos méretű nett(kopasz) foltok megjelenését okozhatja.Az ilyen foltok kialakulása nagyon gyors,1-2 hét alatt,akár csomókban hullik a haj, de ezt a típust lehet a leggyorsabban, és leglátványossabban visszanöveszteni.

A hajnak három fázisa van. Első az anagén, azaz élő fázis, ami nőknél 6-8, a férfiaknál 5-7 év. Ilyenkor növekszik, él és szép a haj. A körülbelül 5 – 15 napig tartó katagén fázis a következő, amikor meghal a haj. A telogén fázis pedig 3- 3,5 hónap, amikor már nem él a hajhagyma, hanem elszarusodik és kifordul a fejbőrből. Ebből adódóan ha valaki azt észleli, hogy hullik a haja, akkor az 3-4 hónappal korábbra vezethető vissza.

Monilethrix hajhullás

Gyerekkorban megjelenő/eltűnő foltokkal kezdődik. Serdülőkorban a szempilla, a szemöldök, és a testszőrzet elvesztése következhet. Néhány hét alatt lezajlódhat. Genetikai oka van. Részben gyógyítható.

Seborreás hajhullás

Tünetei azonosak a férfias tipusú hajhullással, de az oka több féle lehet. Gyógyítható.

Kismamák hajhullása

Várandós állapotban és szoptatás alatt jelentős hormonális változás, esetleg vashiány jön létre, ami befolyásolhatja a haj minőségét. Ilyenkor gyorsulhat a nyugalmi állapotban levő hajszálak kihullása. Ez egy átmeneti állapot, melyet megfelelő hajkészítmény alkalmazásával egyensúlyban lehet tartani, és a haj szebb lesz, mint régen.

 

Hívjon minket bizalommal! Hajgyógyász szakembereink megkeresik a hajhullás okát!

Jelentkezzen be hozzánk, várunk mindenkit szeretettel!

+36 (1) 950-20-27

+36 (20) 991-2477

triohair.hajgyogyasz[kukac]gmail.com

Hozzászólások lezárva.