Korpásodás

 
hajgyogyaszat-orising
Száraz korpa ( Pityriasis Simplex )

Sajnos ennél a korpa tipusnál gyakran előfordul, hogy az egyik napról a másikra bekorpásodik. A Pityrosporum Ovalis nevü mikrogomba okozza, ill. ennek hirtelen elszaporodása, mivel normálisan szimbiózisban él a fejbőrünk savköpenyével. Elszaporodását elősegítheti: ha megfázik a fejbőrünk (kora tavasszal a leggyakoribb), de az is, ha túl lúgos sampont használunk a savas fejbőrön, így felborítjuk a bőr pH egyensúlyát. A korpa önmagától ritkán múlik el.

Ha természetes alapanyagú antibiotikumot használunk (izlandi zuzmó), az eredmény gyors és látványos, mellékhatások nélkül gyógyulhat meg, mivel nem vegyi anyagot: ként stb. használunk. így a pH érték helyreáll a fejbőrön, a Pityrosorum ovalis jelenléte a normál méretűre csökken, a korpadarabok pedig eltűnnek.

Zsíros korpa (Pityriasis Steatoide)

Corine Bacterium okozza. Ez a baktérium a tüszőben él, a zsíros korpa a fejbőrben alakul ki, és a fejbőrnek furcsa szaga lesz. Kiváltó okai belső eredetűek: okozhatja túlzott stressz, a tüszők eltömődése, vagy a hormonális egyensúly felbomlása. A hajgyógyászati kezelések a problémát teljesen megszüntetik, azonban a belső okok kezelése orvosi feladat lehet.

Seborrheás Dermatitisz

Ezt a betegségtípust nagyon sokszor összekeverik a korpásodással, ezért körültekintő vizsgálatra van szükség,mert a tünetei nagyon hasonlóak a korpásodáshoz. fejbőrhámlás,viszketés kíséri.

A seborrheás dermatitisz genetikailag kódolt minden emberben, mint a herpesz vírusok,vagy a pikkelysömör (psoriazis) is. Ezek nem elkapható, hanem aktíválódó betegségek. Ha egyszer aktiválja bármelyik genetikai betegségünket a szervezetünk, onnantól már a testünk aktív részévé válik, aminek tünetei hol aktívak, hol passzívak, azaz ezeknek a betegségeknek van nyugalmi, tünetmentes időszaka, vagy erős, fájdalmas, gyulladt (vagy irritált) tünetű időszaka is. Pl. ha egyszer már volt herpeszünk, akkor bármikor aktiválódhat (herpes simplex) a száj körüli zónában. A seborrheás dermatitisz is rendelkezik ilyen váltakozó időszakokkal, ám nem fizikai kontaktus által aktiválódik (mint ahogy az egyik herpeszes fertőzi a másik herpeszest), hanem stressz által. Tünetei jellegzetesek, bár laikusok számára korpának tűnhet.

A bőr bepirosodik, a felszíne lemezes hámlásba kezd, viszket, viszont csak bizonyos területekre koncentrálódik. A tüneti foltok elhelyezkedése jellegzetes. A hámló, viszkető, vöröses foltok a homlok kontúron, a szemöldökben, az orrtőnél, a pajeszokon, a fülek mögötti zónákban, a hallójáratokban, a fülkagylókon és a tarkón helyezkednek el tipikusan, viszont amíg aktív a betegség, állandóan „vándorolnak”, azaz kijön néhány folt, majd néhány nap múlva elhalványodik, hogy kicsit arrébb újra megjelenjen. Ez a betegség a szó szoros értelmében nem minősül súlyosnak, viszont a tünetei rendkívül kellemetlenek, esztétikátlanok, ráadásul orvosilag gyógyíthatatlan. Ahogy a beteg leterheltebb, stresszesebb időszakot él meg, a betegség azonnal aktiválódik, a tünetei robbanás szerűen elborítják a fejbőrt. Férfiaknál gyakoribb, ráadásul a szakáll és bajusz szőrzetben is megjelenik. Ha a betegség nem is gyógyítható, de ezzel a speciális kezeléssel legalább a tünetei gyorsan csökkenthetők, így olyan, mintha elmúlt volna. Egészen addig, amíg egy újabb adag stresszel nem aktiváljuk a tüneteket, és mivel a mai világ embere egyre stresszesebb és leterheltebb, a seborrheás dermatitisz népbetegséggé válhat.

 

Hívjon minket bizalommal!

Jelentkezzen be hozzánk, várunk mindenkit szeretettel!

+36 (1) 950-20-27

+36 (20) 991-2477

triohair.hajgyogyasz[kukac]gmail.com

Hozzászólások lezárva.